V ponedeljek, 22. 4. 2024, je v naši šoli potekala otvoritev razstave o Rudolfu Maistru, ki jo je pripravila Zveza društev general Maister. Udeležili so se je učenci 9. razredov z učitelji in nekateri zunanji gosti.

Ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova je Vlada Republike Slovenije letošnje leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

Ob tej priložnosti je v jedilnici šole na ogled razstava, ki pripoveduje življenjsko zgodbo o generalu in njegovem času ter o njegovem še vedno močnem vplivu na Slovence. V družinskem albumu sledimo fotografijam staršev in bratov, njegovi družini ter tudi osebnim dokumentom.

Otvoritev razstave smo pospremili s kratkim kulturnim programom, ki so ga popestrili tudi pevski zbor Dragonarji generala Maistra in slavnostni govornik David Kavčič – predsednika Notranjskega domoljubnega društva general Maister Unec.

Kulturni program, ki sta ga povezovala Oskar Sterle in Esma Gazibegović, sta z recitacijami Maistrovih pesmi popestrila Jan Žnidaršič Zajc in Julija Krakar, Sanja Albreht pa je predstavila zasluge Rudolfa Maistra za slovenski narod tudi s svojo slikovno predstavitvijo. Zbrane udeležence proslave je nagovorila pomočnica ravnateljice Mojca Leskovec.

Vsem nastopajočim in gostom se ob tej priložnosti tudi zahvaljujemo za kulturni program in upamo, da zasluge Rudolfa Maistra za Slovence ne bodo šle v pozabo in se bo spomin ohranil tudi pri mlajših generacijah.

Uroš Cajnko

 

Related Images:

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 2)