KONVENCIJA O OTROKOVIH PRAVICAH

DRUŽINA

Za otrokov razvoj so v največji meri odgovorni starši, zato je prav, da odrašča v krogu svoje družine, v vzdušju razumevanja in ljubezni. Vendar povsod ni tako. Veliko otrok je brez staršev, nekateri starši zanemarjajo svoje otroke.

V takih primerih mora država poskrbeti zanje, nadomestiti jim mora starševsko skrb.

Država mora pomagati tudi družinam, katerih otroci trpijo pomanjkanje, ker starši nimajo dovolj sredstev za preživetje.

ŠOLA

Pravico imaš do brezplačnega šolanja. Dostopna ti mora biti tako poklicna kot srednja šola, če si sposoben, pa lahko nadaljuješ šolanje tudi na višji in visoki šoli. Če si uspešen dijak in študent, a nimaš dovolj sredstev, te mora država podpreti, tako da ti da štipendijo.

V šoli te morajo vzgajati v duhu razumevanja, miru, strpnosti in prijateljstva, disciplino pa uveljaviti v skladu s tvojim človeškim dostojanstvom. Med učiteljem in teboj naj vlada obojestransko spoštovanje in zaupanje, kajti le v zdravem vzdušju lahko uspešno razvijaš svojo osebnost in dosegaš zastavljene cilje.

PROSTI ČAS

Pravico imaš do prostega časa, do igre in razvedrila, ki je primerno tvoji starosti. Lahko se svobodno izražaš, združuješ z vrstniki, se udeležuješ kulturnega življenja in umetniških prireditev.

Nihče se ne sme nezakonito vmešavati v tvoje zasebno življenje in v družino.

Zaščiten si pred ekonomskim izkoriščanjem in pred tem, da bi se moral zaposliti, preden boš star toliko, kot za to določa zakon.

Seveda pa svojih pravic do igre in razvedrila ne smeš zlorabljati. Ko s svojim ravnanjem ogrožaš pravice drugih, kršiš moralo in javni red, to ni več igra. Zapomni si, od mladostne razigranosti do nasilja je včasih le majhen korak.

Related Images:

(Skupno 414 obiskov, današnjih obiskov 1)