Konec marca se je 78 učencev 9. razreda osnovne šole Notranjski odred Cerknica in podružnične šole »11. maj« Grahovo odpravilo na tridnevno raziskovanje Londona. Zaradi velikega števila udeležencev smo dolgo pričakovano potovanje izvedli v dveh skupinah.

Prvi dan je bil zelo dolg in naporen, saj smo se na pot podali že ob dveh zjutraj, a tudi zgodnja ura ni mogla zmanjšati veselega pričakovanja. Razigranosti je bil poln že avtobus, ki nas je odpeljal do letališča v Benetkah. Večina učencev je z letalom potovala prvič in te izkušnje zagotovo ne bodo pozabili.

V Londonu nas je pričakalo običajno spremenljivo vreme, ki pa ni pokvarilo našega razpoloženja. Že na začetku so nas osupnili eksponati naravnih čudes v Prirodoslovnem muzeju, kjer je zelo dobro poskrbljeno za vse, ki se zanimajo za naravoslovje in zgodovino našega planeta. Vse največje dosežke človeka smo občudovali v Muzeju znanosti, v Narodni galeriji pa smo zadrževali dih pred originalnimi deli najslavnejših umetnikov s celega sveta. V muzejih in v galeriji je čas hitro minil zaradi zabavnih nalog, s katerimi so si učenci lahko priborili tudi nagrade. Našim najstnikom bo v spominu zagotovo ostal obisk muzeja voščenih lutk Madame Tussauds, kjer so si lahko čisto od blizu ogledali svoje najljubše junake s filmskih platen, športnih prizorišč, iz sveta glasbe in zabave ter se z njimi fotografirali.

Kljub utrujenosti in vsem prehojenim kilometrom smo z veseljem prisluhnili angleškemu vodiču Robu, ki nam je z nalezljivim navdušenjem predstavil zgodovino in bogato kulturno dediščino Londona: parlament, Big Ben, Westminstrsko opatijo, Trafalgar Square, Tower Bridge in trdnjavo London Tower. Mogočne arhitekturne dosežke britanske prestolnice smo si z Londonskega očesa ogledali tudi s ptičje perspektive. Med ogledi londonskih znamenitosti so imeli učenci tudi nekaj prostega časa, ki so ga izkoristili za samostojno raziskovanje in nakupovanje, tako da zabave in sproščenega druženja ni manjkalo. Učenci so bili presenečeni nad vso pisanostjo različnih kultur ter nad prijaznostjo ljudi v tako velikem mestu, kjer lahko mimogrede srečaš tudi svetovno znane zvezdnike.

Posebna zahvala gre vodičema Klavdiju in Gašperju, ki sta poskrbela, da je naš obisk Londona potekal po zastavljenih načrtih, in da smo se varno prebijali skozi velemestni vrvež in zapleteno omrežje najstarejše podzemne železnice na svetu. Da je bila letošnja jezikovna ekskurzija za vse udeležence nepozabno doživetje, pa ima zasluge celotna ekipa – vodiči, spremljevalke in nad vsem navdušeni učenci.

 

Manca Gorup

Related Images:

(Skupno 415 obiskov, današnjih obiskov 1)