Drugi petek v mesecu novembru je že nekaj let rezerviran za prav poseben dogodek, ki se ga naši učenci nadvse veselijo. Tradicionalni slovenski zajtrk je postal sinonim za zdrav jutranji obrok, sestavljen iz ekološko pridelanega medu, masla, mleka in jabolk.

Ker za nas Grahovce pogosto rečejo da smo nekaj posebnega, da stvari radi delamo malo po svoje in drugače, so tudi priprave na Tradicionalni slovenski zajtrk potekale izven ustaljenih tirnic. Začeli so učenci 6. razreda, ki so pri pouku Gospodinjstva izdelovali namizne družabne igre na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Igre imajo igralno ploščo, figurice, kocke, različne pripomočke in seveda navodila kako igro igrati. Svoje izdelke so prijazno posodili učencem podaljšanega bivanja, ki jih z veseljem uporabljajo, še posebej v teh deževnih dneh. Nadaljevali smo pri Pravljičnem krožku, kjer so učenci 1. in 2. razreda izdelali lične čebelice, ki smo jih uporabili kot dekoracijo za okrasitev pogrinjkov.

In končno je nastopil težko pričakovani petek. Na grahovski podružnici nas je zajtrk pričakal v praznično okrašeni jedilnici, kjer smo si ga skupaj privoščili učitelji in učenci. V prijetnih pomenkih v dobri družni in okusni jedači je čas še prehitro minil. Že smo se hoteli odpraviti v učilnice, ko nas je presenetil naš učenec, Peter Mišič, ki je na harmoniko zaigral nekaj poskočnih, seveda tudi brez »Čebelarja« ni šlo. Naši najmlajši so se glasbi povsem prepustili in veselo rajali po šoli. Zvoke harmonike smo širili po celotni stavbi in obiskali tudi vrtčevske otroke, ki so nas sprva kar malce prestrašeno opazovali, na koncu pa so se le sprostili in se tudi sami pozibali v veselih melodijah.

Obiskala nas je tudi gospa Ivanka Logar, lastnica Turistične kmetije Logar iz Žerovnice. Predstavila nam je dejavnost, ki jo opravljajo na domačiji in pokazala različne prehrambene kulture, ki jih pridelujejo. Presenečenj pa še kar ni bilo konec. Gospa Ivanka nas je pocrkljala z domačo marmelado, sveže pečenim kruhom in dvema košarama dišečih flancat. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so njene domače dobrote kljub zajtrku in malici v trenutku izginile!

Ana Zebec

 

 

Related Images:

(Skupno 212 obiskov, današnjih obiskov 1)