V ponedeljek, 8. aprila 2019, smo se učenci treh šol iz notranjske regije udeležili Nacionalnega otroškega parlamenta, ki je potekal v Veliki dvorani Državnega zbora. To smo bili Klara Papež, Maks Babič, Vid Hrovatin iz OŠ 8 talcev Logatec, Amir Midžan in Hana Wolf iz OŠ Notranjskega odreda Cerknica ter Lara Gašić iz OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne. Na NOP smo se uvrstili kot najboljši na šolskih in medobčinskih parlamentih. Tema letošnjega parlamenta je bila enaka kot lani, in sicer Šolstvo in šolski sistem. Učenci smo iskali rešitve, kaj bi lahko izboljšali, uvedli, spremenili za boljšo šolo.

Obisk čisto pravega parlamenta je bila zelo zanimiva izkušnja.

Zbrali smo se zgodaj zjutraj in se s kombijem odpeljali v Ljubljano. Prispeli smo pred parlament, kjer so nas pregledali varnostniki, nato smo oddali oblačila v garderobi in se odpravili v veliko dvorano. Prvo besedo je imel gospod predsednik Borut Pahor. V nagovoru je povedal, da je zelo vesel, da vidi tudi malo mlajše obraze v parlamentu ter povedal svojo šolsko izkušnjo. Nekaj najpogumnejših mladih parlamentarcev je z njim tudi diskutiralo. Seveda pa ni minilo niti brez že tradicionalnih predsedniških »selfijev«.

Nato so nam razložili ključna pravila in nas razdelili v skupine. Šli smo v sejne sobe ter tam razglabljali o naslednjih temah: odnosi v šoli, šola za življenje, metode in načini poučevanja/učenja in učne vsebine. Ko smo se vrnili, smo v veliki dvorani slišali vse povzetke in postavili različna vprašanja ministru za šolstvo, g. Pikalu, in ostalim sodelujočim ministrom, nekaterim poslancem in predstavnikom ministrstva in zavoda za šolstvo.

Z glasovanjem smo izbrali tudi temo naslednjega šolskega parlamenta, ki je Moja poklicna prihodnost.

Po koncu drugega zasedanja in s parlamentarnim kosilom smo se z novo zanimivo izkušnjo odpravili domov.

 

novinar Vid Hrovatin, OŠ 8 talcev Logatec

no images were found

Related Images:

(Skupno 361 obiskov, današnjih obiskov 1)