Pisal se je 14. prosinec leta 1930. V učilnico je vstopila gospodična učiteljica. Bila je nadvse resna in stroga. V roki je držala šibo in torbo, oblečena je bila v prečudovito, dolgo a resno obleko, lase pa je imela tesno spete v figo. V razredu so vsi vstali in ji odzdravili: »Bogdaj gospodična učiteljica.« Učenci so se usedli v klopi vzravnano z rokami na hrbtu …

A naj vam učenci kar sami povedo izkušnje iz šole nekoč:

»Danes je bil zelo zanimiv dan. Imeli smo staro šolo. Najbolj mi je bila všeč ura računstva, saj rada računam. Zelo sem se zabavala tudi, ko smo šivali, čeprav mi ni šlo vse kot po maslu.« (Naja)

»Danes sem se imel zelo dobro. Paziti smo morali na pogovor, besede. Bili smo brez odmora.« (Nejc)

»V šolo nismo prinesli torbe, temveč samo košaro in v njej vse potrebne reči. Po urniku smo imeli lepo vedenje, lepopis, računstvo in ročna dela.« (Klemen)

»Za jest sem imel krhlje in malinovc. Šivanje je bilo vredu, ker mi je šlo, samo malo se je zatikalo.« (Žan L.)

»Oblečeni smo bili v plete, krila, volnene nogavice, jope, hlače, srajce. Imeli smo usnjene torbe, cekarje in košare. Dekleta smo imela spletene kitke ali čopke spete s trakom.« (Ela)

»Ta dan mi je bil všeč, ker smo se prelevili v čas naših prababic in pradedkov. Zanimivo pa mi je bilo, ker so v stari šoli morali pisati malo zamaknjene črke. Pred začetkom pouka pa smo pomolili. In vladal nam je France.« (Maša)

»Ta dan mi je bil zelo všeč. Zapomnil sem si kazni, ki so bile: klečanje na koruzi, oslovska klop in šiba. Učiteljici smo morali reči ‘gospodična učiteljica’.« (Jakob)

»Stara šola mi je bolj všeč kot novejša. Preden je učiteljica vstopila, sem se zelo bala. Staro šolo bi imela vsak dan.« (Manca)

»Danes je bilo super! S sabo sem prinesla krhlje, domača jabolka, orehe, suh kruh in čaj. Pri ročnih delih smo naredili prtičke.« (Eva)

»Najbolj sem si zapomnila uro računstva. Naučili smo se šolske zapovedi.« (Živa)

»Pouk je potekal strogo. Za kazen smo imeli polena in oslovsko klop. Malice nismo imeli v šoli ampak od doma.« (Anja)

»Najljubši uri sta bili 1. in 2. ura, ker je bila gospodična učiteljica stroga. Meseci: Prosinec, svečan, sušec, mali traven, veliki traven, rožnik, mali in veliki srpan, kimavec, vinotok, listopad, gruden.« (Nika)

»Zelo všeč mi je bilo skoraj vse. Najbolj pa, ker nisem dobila nobene kazni. Najboljši predmet mi je bil lepopis.« (Sara)

»Prvo uro smo imeli ‘Lepo vedenje’. Brali smo šolske postave. Najbolj mi je bila všeč zadnja ura, ki je bila ‘Ročno delo’. Izdelali smo prtičke. Na njih smo prišili gumbe in jim zarobili robove.« (Neža)

»Danes mi je bilo vse zelo všeč. Na začetku sem šel sedeti na oslovsko klop, saj sem pozabil reči gospodična učiteljica. Oblečeni smo mogli biti po starinsko. Tudi pripomočki so morali biti starinski. Kazni so bile: klečanje, oslovska klop, šiba in, da moraš eno besedo tridesetkrat napisati na tablo.« (Žan P.)

»Všeč mi je bilo računstvo. Ni mi bila všeč malica. Oblečen sem bil v srajco, nogavice, hlače z naramnicami in suknjič. In vse kazni sem probal.« (Žan S.)

»Imamo staro šolo. Na oslovski klopi sem sedela prva, ker sem po pomoti prepisovala. Na polenih nisem sedela. Še dobro. Všeč mi je bilo, ko je naša učiteljica igrala strogo.« (Hana)

»Najbolj mi je bilo všeč, ko smo se lahko našemili za danes. Paziti smo morali, da ne kličemo učiteljice gospa ampak gospodična. Naš urnik je bil dober in poučen. Upam, da se bo ta dan še kdaj ponovil.« (Žan P.)

Učenci 5. razreda na podružnični šoli »11. maj« Grahovo so za en dan izkusili šolo kot nekoč in ustvarili posebno vzdušje. Znašli so se v šolski sobi, kjer so veljala druga pravila, kjer ni dovoljeno klepetati in je potrebno sedeti vzravnano, odgovarjati pa stoje s celimi stavki, če ne želiš izkusiti katere izmed kazni kot so bile nekoč. Obiskali so jih tudi učenci od 1. do 4. razreda. Vsem je bilo zanimivo primerjati tak pouk in učiteljico s svojimi v sedanji šoli.

Članek: Nina Mišič

Foto: Vesna Babič

dsc_0748

Related Images:

(Skupno 947 obiskov, današnjih obiskov 1)