Tudi v letošnjem šolskem letu 2017/18 sodelujemo v projektu Teden vseživljenjskega učenja (TVU). Z njim opozarjamo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema.Ker je Evropski parlament leto 2018 razglasil za Evropsko leto kulturne dediščine, je slogan letošnjega TVU-ja Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Namen je čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope ter okrepiti pripadnost skupnemu evropskemu prostoru.

Na matični šoli smo izvedli naslednje dogodke, ki smo jih vključili v projekt TVU: 

  1. Ljudski običaji 

V petek, 11. 5. 2018, smo ob odprtju Tedna vseživljenjskega učenja postavili razstavo učencev 5.c razreda na temo ljudskih običajev. Učenci so raziskovali običaje kot so božič, velika noč, jurjevanje, Gregorjevo … in o njih naredili plakate. Razstava v šolski avli trajala cel mesec, ogledajo pa so si jo lahko starši, drugi učenci šole in zunanji obiskovalci.

  1. Portreti Ivana Cankarja ob stoletnici njegove smrti

V petek, 11. 5. 2018 so učenci osmih razredov skupaj z učiteljem likovne umetnosti razstavili portrete Ivana Cankarja. Učenci so tako s tehniko tempera barvic in količinskim kontrastom obeležili leto 2018 kot 100-letnico smrti našega velikega kulturnika. Razstava je na ogled v šolski avli še cel mesec za vse obiskovalce šole.

  1. Raziskovanje Cerkniškega jezera

V petek, 18. 5. 2018, so učenci 4. razreda zaključili interesno dejavnost Kaj?Kdo?Kdaj?Kje?Zakaj?. Odpravili so se na Cerkniško jezero, našemu povabilu sta se odzvala tudi g. Jošt in ga. Manca z Notranjskega regijskega parka. Učenci so že na poti do jezera raziskovali naravo; lovili in opazovali so živali, spoznavali rastline, okolico opazovali skozi daljnogled, prilagajati pa so se morali tudi spremenljivemu vremenu in si dvakrat poiskati streho nad glavo, da so ostali suhi.

  1. Dan druženja in gibanja vseh generacij

Na delovno soboto, 19. 5. 2018, smo organizirali dogodek Druženja in gibanja vseh generacij. Organizirani so bili pohodi, štafetne igre, orientacijski pohod in številne delavnice, ki so jih organizirali učitelji ali zunanji izvajalci, ki so se odzvali našemu povabilu (skavti, planinsko društvo, Rdeči križ, TV Oron, DEOS, ZD …). Pri tem so lahko sodelovali tudi starši in zunanji obiskovalci. Dan je minil v soncu in zdravemu duhu.

  1. Moja okolica 

21. 5. 2018 smo predstavili rezultate raziskovanja lokalne biodiverzitete. Učenci predmetne stopnje so z učiteljico ugotavljali kalitev semen in gojenja rastlin glede na različne spremenljivke. Nato so iz bilk pšenične trave naredili pšenični sok in predvidevali njegov okus. Rezultate smo razstavili v šolski avli. 

  1. Koncert ob zaključku Gerbičevega leta 

V sredo, 30. 5. 2018 smo v kulturnem domu v Cerknici organizirali zaključek projekta Fran Gerbič, ki smo ga izvajali preko celega leta ob njegovi 100 – letnici smrti. Bil je domačin, Cerkničan, zato smo mu posvetili še posebno pozornost. Na koncertu so nastopili učenci naše šole z zbori in solo izvedbami ter zunanji izvajalci, ki so se odzvali našemu povabilu (Barbara Tanze, Katarina Skuk, Maja Mekina, Komorni zbor Fran Gerbič).

  1. Veter v laseh

V soboto, 02. 6. 2018, se je na matični šoli odvila vsakoletna prireditev z naslovom Veter v laseh. Tokrat je bila za učence obvezna delovna sobota. Učenci so se pomerili v različnih športnih igrah, na pomoč pa so nam priskočili tudi zunanji izvajalci (gasilci, rdeči križ …). Dan je minil v veselem in tekmovalnem duhu, saj smo na koncu najboljšim podelili tudi nagrade.

Vodja TVU-ja na matični šoli

Anja Turk

no images were found

Related Images:

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)