V Celju je v času od 15. do 17. marca 2024 potekal sejem Altermed. Tako kot vsako leto smo se ga iz podružnice Maksim Gaspari Begunje tudi tokrat udeležili. Razstavljali smo pod naslovom »Jernejeve muhe – čebele, neprecenljiva mala bitja«.

Jernejeve muhe so Turki pred davnimi časi poimenovali čebele, ki so jih pregnale iz naših krajev. V času silovitih turških napadov, so se Meniševci zatekli za obzidje cerkve svetega Jerneja, ki še danes stoji v Begunjah. Po večdnevnem obleganju, so izčrpani Meniševci, kot zadnjo možnost preživetja, spustili nad Turke čebele iz čebelnjaka pred cerkvijo.
Turki se niso zavedali kaj jih je doletelo in so popikani od hudih »Jernejevih muh«, kot so jih sami poimenovali, za vedno zapustili naše kraje.

Gospod Janko Leban, učitelj Maksima Gasparija, je napisal o Jernejevih muhah balado, Maksim pa jo je takrat, kot prvošolec, naslikal. To je bila ena izmed njegovih prvih slik.

Na stojnici so bili predstavljeni različni izdelki učencev, ki so poustvarjali na temo Jernejevih muh. Obiskovalcem pa smo ponudili medeni napitek, medenjake, semena medovitih rastlin ter različne recepte za zdrav zajtrk. Na tak način smo povezali zgodovino našega kraja z današnjim časom, jo ponesli v svet in poudarili pomen čebel za obstoj življenja.

 

Related Images:

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)