Bralna značka 2017/2018girl_reading_md_clr

Bralna značka je kot sladka pena,

 ki vabljivo noč in dan te gleda,

 ko ugrizneš vanjo, pa skopni,

 ni tako velika, kot se zdi.

                                             (I. Sivec)

Bralna značka je gibanje z več kot 50 letno tradicijo, njen namen pa je vzpodbujanje branja pri otrocih. Na šoli se vsi trudimo, da bi mladim bralcem olajšali in polepšali stik s knjigo ter jim pomagali, da se z njo spoprijateljijo.

Pedagoško-psihološke raziskave so pokazale, da dobro branje močno vpliva na učenje ter učno uspešnost otrok. Dobri bralci imajo manj težav pri razumevanju navodil in tekstnih nalog, medtem ko slabi bralci, tudi če nalogo znajo uspešno rešiti, dosežejo slabše rezultate zaradi pomanjkljivega razumevanja besedila. Dobro razvita bralna pismenost odpira vrata do najrazličnejših podatkov in do znanja, kar vpliva na kvaliteto dela ter kakovost življenja.

Droben kamenček v mozaik bralnih sposobnosti doda tudi bralna značka, ki se začne 17. septembra – na dan zlatih knjig (razen za učence 1. in 2. razreda, ki začnejo z branjem kasneje), zaključi pa se konec aprila. Učenci I. triade osvojijo bralno značko s štirimi, učenci II. triade s petimi in učenci III. triade s šestimi prebranimi knjigami. Knjige si izberejo sami s pomočjo priporočilnega seznama ali po dogovoru z mentorjem bralne značke.

Bralna značka je prostovoljna dejavnost, ki nudi otroku užitek, zato ni tekmovalnega značaja in se prilagaja otrokovim interesom ter bralnim sposobnostim. Seveda pa mlajši otroci potrebujejo oporo in vzpodbudo staršev in drugih odraslih. Cilj bralne značke ni osvojena nalepka oziroma pohvala, ampak ozaveščen bralec, ki bo po knjigah posegal vse življenje.

V knjižnici na matični šoli vas pričakuje Darja Andrejčič, na podružnici Grahovo pa Ana Zebec, na podružnici Begunje pa se obe knjižničarki izmenjujeta.

Knjižničarki skupaj z mentorji vodita tekmovanje za bralno značko in pripravita slovesno prireditev ob podelitvi priznanj.

DA BOSTE OSVOJILI BRALNO ZNAČKO JE POTREBNO prebrati določeno število knjig ter se udeležiti pogovora o njih in sicer:

 • učenci I. triade – 4 knjige (ena izmed njih je lahko knjiga s pesmimi),
 • učenci II. triade – 5 knjig (ena izmed njih je lahko knjiga s pesmimi),
 • učenci III. triade – 6 knjig (ena izmed njih je lahko knjiga s pesmimi),
 • Knjigo si za določen razred izberete iz nabora knjig na priporočilnem seznamu, ki je nastal na podlagi priročnikov za kakovostno branje in so s strani strokovnjakov ocenjene kot kakovostna mladinska literatura.
 • Če se boste odločili za pesniško zbirko, je le-to potrebno prebrati v celoti, se izbrano pesem naučiti na pamet ter jo predstaviti.
 • Če gre za knjižno zbirko, lahko izberete samo eno izmed knjig v njej.

POGOJ za uspešen zaključek tekmovanja za bralno značko je, da do 1. decembra 2017 predstaviš dve knjigi, do 2. marca 2018 dve, preostale pa do 26. aprila 2018.

Med prebrane knjige se ne priznava:

 • knjig, ki ste jih že prebrali v preteklih letih,
 • knjig, ki so vključene med obvezno domače branje in
 • knjig po katerih so posneti filmi.

Učenci od 5. razreda dalje lahko pogovor o prebranih knjigah opravijo v šolski knjižnici vsak dan:

 • pred pričetkom pouka (do 7.45) in
 • po končani 5. učni uri oz. zaključku pouka (do 13.45).

Bralna značka se v šolskem letu 2017/18 prične 18. septembra 2017 in traja do 26. aprila 2018.

knjiga

(Skupno 321 obiskov, današnjih obiskov 1)