SPOŠTOVANI STARŠI!

Kot ste bili verjetno že seznanjeni s strani vaših razrednih predstavnikov, bo danes popoldne potekal sestanek sveta staršev. Tematika se bo nanašala na problematiko obveznega samotestiranja vseh učencev.

Ker sem tako jaz kot predstavniki šole v zadnjem času dobili precej pisem na to temo (tako pisem podpore kot ne-podpore in celo groženj) sem se odločil, da za torek popoldne skličem Izredno sejo sveta staršev, kjer bomo to problematiko obravnavali.

Žal smo se znašli v situaciji, katere nismo ne predvidevali, še manj pa smo si je želeli. Vendar tukaj je in v njej moramo preživeti. Tako kot si vsi skupaj nismo želeli bolezni, si nismo želeli tudi ukrepov, kateri so v marsikateri postavki nepotrebni, predvsem pa neživljenjski. Vendar so in to je dejstvo. Žal je zopet prizadeta najranljivejša skupina ljudi. Vendar imajo naši otroci nekaj, kar v začetku krize starejši ljudje niso imeli. Imajo nas, starše! Mi jim moramo v tej situaciji pomagati. Imamo pa še eno novo nalogo, ki jo do sedaj nismo imeli. Pomagati moramo šoli in predvsem vsaki učiteljici oz. učitelju posebej, da pedagoški proces opravi po svojih najboljših močeh – kljub obilici dodatnega dela. Obilici dodatnega dela, za katerega niso bili nikoli ne izobraženi, za katerega tudi nisi plačani.

Razumem vas, ki si ne želite posega v telo vašega otroka.

Razumem vas, ki si ne želite, da vaš otrok nosi masko.

Razumem vas, ki si želite, da bi bilo za varnost in zdravje otroka v šoli še bolj poskrbljeno.

Razumem vas, ki bi ukrepe za zajezitev virusa še poostrili.

Vendar vas sedaj prosim, da tudi vi razumete šolo, ki mora vse ukrepe, kateri so ji naloženi, (in od teh si ni niti enega sama izmislila) upoštevati. Sedaj je čas, da prenehamo govoriti »jaz« in »moj otrok« ampak govorimo »mi« in »naši otroci«. Sedaj je čas, da skupaj s šolo najdemo rešitve, ki bi bile za naše otroke najboljše in so v skladu z veljavnimi odloki, zakoni, priporočili, katere je enostavno potrebno upoštevati.

Če kdaj je sedaj čas, da podpremo šolo pri svojem delovanju. Ni potrebno, da se v vsem strinjamo, naša dolžnost pa je, da za dobro naših otrok naredimo vse, da bi bili deležni izobraževanja in bivanja v šoli, kot si zaslužijo. Prav je, da učitelje in strokovne delavce na šoli ne obremenjujemo z raznimi nepotrebnimi sporočili, ki vnašajo nemir. Bodimo zgled našim otrokom in podprimo učitelje v njihovem delovanju. Tako kot smo se mi zavestno odločili, da bomo imeli otroke in se za njih trudili po naših najboljših močeh, tako se je vsak učitelj ob vpisu na Pedagoško fakulteto odločil in zavezal, da bo vsakemu otroku posebej podajal znanje in socialne veščine po svojih najboljših močeh. Kljub razlikam, ki so žal dandanes močnejše in večje kot kadarkoli, smo si v  nečem vendar podobni in sicer, da želimo otrokom najboljše. Čas je, da v tem času prenehamo iskati razlike ampak podobnosti in na njih gradimo – skupaj s šolo – izobraževalni sistem, kot ga zmoremo in si ga zaslužimo.

Kot sem že omenil, je danes zvečer Izredna seja sveta staršev in v kolikor imate kakršnakoli vprašanja v zvezi s samotestiranjem, jih prosim posredujte svojim predstavnikom. V kolikor imate kakršnakoli vprašanja, priporočila ali pritožbe v zvezi z odloki, ki preprečujejo širjenje Covid-a, le ta posredujte Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Predvsem pa vas prosim k spoštljivemu komuniciranju. Sovraštva, groženj in tožb v tem težkem času zares ne potrebuje nihče.

V upanju da vas je omenjen dopis dosegel v dobronamerni noti, vas lepo pozdravljam.

Bojan Pivka

Predsednik sveta staršev OŠ Notranjski odred Cerknica

Related Images:

(Skupno 1.117 obiskov, današnjih obiskov 1)