odgovorno s hrano

Aktivnosti na OŠ Maksim Gaspari Begunje

Z učenci 5. razreda smo izvedli anonimno anketo o prehranjevalnih navadah doma.

  • Šolska prehrana (22.9.2016, 27.9.2016, 26.9.2016)

Predstavitev šolske prehrane na Svetu staršev, Svetu šole in učiteljem na pedagoški konferenci. Objava na šolski spletni strani.Anketa povzetek in odpadki 

  • Eko dan (vsak zadnji teden v mesecu)

Enkrat mesečno se organizira eko dan, ko obroki šolske prehrane vsebujejo večinoma domače in eko jedi oziroma živila. S tem prispevamo k 5% vključenosti eko živil v šolske jedilnike.

Eko dan, 25. 1. 2017 (utrinki)

  • Obisk šolske jablane (7.10.2016)

Obiranje šolske jablane

  • Svetovni dan hrane (17.10.2016)

Lokalana kmetija se predstavi – stojnica, degustacija .

  • SŠSZ (vsak zadnji ponedeljek v mesecu)

Dodatni obrok  svežega sadja ali zelenjave

dsc_0398  dsc_0393
  • Točenje jogurta (oktober 2016)

Jogurt se toči iz večje embalaže v lončke. Embalaža se nato vrne. S tem zmanjšujemo odpadno embalažo pri obrokih.

Z vodjo šolske prehrane smo izvedli anketo o prehrani v ustanovi in  jo analizirali skupaj z učenci 5. razreda.

  • Obisk ekološke kmetije Knap (11.2016)

Učenci 3. razreda so obiskali ekološko kmetijo Knap.

[Galerija ni najdena]
  • Svetovi dan diabetisa (14.11.2016)

Problematika prehranjevanja s  procesirano hrano, zdrava in nezdrava hrana, izdelava plakatov.

20170213_142622 20161121_121021_resized

(stojnice:predstavitev lokalne kmetije, predstavitev čebelarjev, izdelava plakatov)

20161121_121001_resized

  • Analiza vprašalnika za starše 
  • V okviru projekta Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly  je v četrtek, 15. 12. 2016, v Ljubljani potekala Mednarodna konferenca o odgovornem ravnanju s hrano Vodje projektov smo se udeležili dogodka in si ogledali  predstavitve dobrih praks zavodov, vrtcev in šol.
20161215_102731_resized 20161215_102737_resized


V šolskem glasilu objavljen intervju z organizatorko šolske prehrane o BIO ODPADKIH, za matično in podružnični šoli na.
 (20.12. 2016)

  • Sestanek Prehranske komisije (27.1.2017)

20170127_142346_resized

 

  • Pregled in analiza ankete starši in učenci skupaj z učenci pri urah gospodinjstva (16.2.2017). Pri urah gospodinjstva v 5. razredu smo tudi obravnavali tematiko OD KJE PRIHAJA HRANA. Z učenci bomo v mesecu marcu izdelali zemljevid prehranskih kilometrov.
[SinglePic ni najden] 20170213_142148 [SinglePic ni najden]
  • 30. marca smo se z učenci 5. razreda izdelali zemljevid prehranskih kilometrov, računali smo ogljični odtis, ki nastane pri transportu hrane iz drugih držav.
[Galerija ni najdena]

 

  • Z učenci 2. razreda smo se v mesecu januarju in februarju pogovarjali o sezonski prehrani in v okviru računalniškega krožka smo izdelovali animacije, kako raste sadje in zelenjava ter izdelali sezonski koledar živil.
 20170130_134214_resized  20170130_134150_resized
              prenesi si:

Sezonski_koledar_2017

  • Hrana me hrani, zato jo spoštujem – zmanjšanje količine odpadne hrane, polepšanje jedilnice in navajanje učencev na kulturno uživanje hrane. (februar, marec, april)
[Galerija ni najdena]

 

  • Eko vrtiček v Begunjah –  namen te dejavnosti je v tem, da se ohranja dediščina, saj so že od nekdaj ljudje poznali zdravilno moč nekaterih zelišč.  V mesecu maju, bodo učenci prepoznavali ta zelišča, opazovali njihove značilnosti, kuhali čaj iz njih, izdelovali kreme in mila, babice pa bodo povprašali za skrivne recepture.
[Galerija ni najdena]
  • Teden vseživljenskega učenja – Na podružnični šoli v Begunjah, so pod vodstvom učiteljice Metke Čibej, učenci poimenovali rastline v visoki gredi. Na kamne so zapisali imena rastlin, ki so jih prepoznali. Spoznali pa so tudi nekaj novih. Tako je podužnična šola v Begunjah v pomladanski preobleki.
The gallery was not found.

 

 

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)