Na Osnovni šoli Notranjski odred Cerknica smo v petek, 18. 11. 2022, postregli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Različne dejavnosti smo izvajali tekom celega tedna, saj smo želeli pripraviti res poseben dogodek.

V ponedeljek se je prvošolcem predstavila Eneja Debevec, predstavnica podjetja Loa d. o. o., ki na šolo dostavlja sadje in zelenjavo iz Slovenije. Učenci so lahko poskusili jabolka različnih sort, z veseljem pa so vzeli tudi suha jabolka. V torek je med nas prišla dobaviteljica lokalnega mleka, Ksenna Mihelčič iz Kmetije Mihelčič, ki je drugošolcem s krajšim filmom predstavila delo na kmetiji. Pridružila se ji je tudi Helena Kotnik iz Kmetije T’dolenj. Učenci so lahko poskusili domači sir, posladkali pa so se z domačimi marmeladami. Kmetijo Žgajnar, znano tudi kot Bio dobrote, je tretješolcem predstavila Nataša Banovič. Na šolo dostavljajo lokalno eko mleko, eko mlečne izdelke (maslo, jogurt, sir) in eko meso. Učenci so izvedeli nekaj novega o označevanju živil, ekološkem kmetovanju, na stojnici pa so lahko poskusili eko jogurt in eko kefir. V četrtek se je četrtošolcem predstavil Gregor Kebe, ki šoli dostavlja lokalni krompir. Ob prezentaciji je veliko zanimivega povedal o pridelavi krompirja na kmetiji. Bližnji čebelnjak so si ogledali petošolci. Pri njem sta ju pričakala predsednik in tajnica Čebelarskega društva Cerknica, Luka Leban in Olga Braniselj. Čas je ob tako doživeti predstavitvi še prehitro minil.

Poleg predstavitve lokalnih dobaviteljev živil smo v tem tednu izvedli tudi tri kuharske delavnice pod mentorstvom kuharja Riharda Baše. Zaposleni so na delavnici izvedeli veliko zanimivih stvari o pripravi in postrežbi slavnostnega jedilnika. Učenci so pri izbirnih predmetih Sodobno kmetijstvo in Kmetijsko gospodarstvo pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk po naše.

Šolski prostor smo popestrili z likovnimi izdelki učencev razredne stopnje, učenci šestega razreda so pri pouku gospodinjstva pripravljali plakate z miselnimi vzorci o Tradicionalnem slovenskem zajtrku.

Glede na to, da se čedalje bolj uveljavlja tudi tradicionalno slovensko kosilo, smo za šolsko kosilo tekom celega tedna pripravili predvsem jedi, ki so poznane našim krajem – pečenico, dušeno kislo zelje, juho z rezanci, joto s kislo repo in jabolčni zavitek.

V petek nas je po zvočniku prebran govor popeljal v dan slovenske hrane. Sledila je pesem Čebelar, ob kateri so v razredih zapeli tudi učenci in zaposleni. Nato smo postregli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz medu cerkniških čebelarjev, eko kruha, eko masla, eko mleka ter jabolk integrirane pridelave. Učenci in zaposleni so si na ta dan lahko ogledali stojnico čebelarjev Čebelarskega društva Cerknica, na kateri sta zanimivosti o čebelah in medu predstavila čebelarja Janez Dragolič in Matija Mišič.

Zahvalila bi se vsem, učencem, zaposlenim in zunanjim sodelujočim, ki so prispevali, da je bil cel teden nekaj posebnega. Naj se zgodba o uspešnem sodelovanju nadaljuje in krepi tudi v prihodnje.

Mojca Dovjak, organizatorka šolske prehrane

Related Images:

(Skupno 452 obiskov, današnjih obiskov 1)