Konec julija sva se Bernarda in Jernej Dolničar v glavnem mestu Portugalske, v  Lizboni, udeležila izobraževanja z naslovom Inkluzivno izobraževanje (Inclusive Education).

Tečaj je bil namenjen spoznavanju različnih pristopov poučevanja otrok s  posebnimi potrebami med drugim tudi nadarjeih učencev. Ključne teme so bile vezane na razumevanje in premagovanje težav inkluzivnega izobraževanja, na  inkluzijo in pravičnost za vse učence – vsi učenci v šoli so posebni, kako prepoznati učenca z določeno težavo oz. nadarjenega učenca ter o šolski kulturi vseh na šoli. Govorili smo tudi o primerih dobrih praks, ki smo jih predstavili udeleženci izobraževanja.

Izobraževanje je vse dni potekalo v majhni predavalnici, zadnji dan pa nas je gostila fundacija Calouste Sarkis Gulbenkian, ki si je zadala nalogo inkluzije drugačnih. Tu smo si ogledali nekaj instalacij umetnikov iz bivših kolonij, ki so bili v zadnjih letih integrirani v ta del evropskega prostora. Naslov razstave “Evropa upa” nas nagovarja k razmisleku o vključevanju drugačnih v evropsko družbo in prostor.

V času bivanja v Lizboni pa sva med sprehodi po mestu spoznala prometno kulturo, ki bi jo bilo vredno doživeti tudi v Sloveniji. Med drugim imajo vse prehode na ležečih policajih, pri prehodi ob šolah so poleg ležečih policajev postavljeni kipi otrok v naravni velikosti in radarji merijo hitrost 24ur/7dni/12mesecev in vsak, ki prekorači omejitev hitrosti dobi položnico za plačilo storjenega prekrška brez možnosti polovičke.

Pridobljena znanja in izkušnje bova uporabila v praksi in jih predstavila sodelavcem.

Related Images:

(Skupno 223 obiskov, današnjih obiskov 1)