TEHNNIŠKI DAN:

Antonijev rov in talilnica živega srebra

“V sredo, 16. 10. 2019, ob 7.45 smo se učenci 9. razredov matične šole in podružnice Grahovo, odpravili v Idrijo na ogled Antonijevega rova v rudniku živega srebra ter muzeja, ki stoji v nekdanji topilnici živega srebra.

Učenci a in c razreda so najprej obiskali topilnico živega srebra, učenci b razreda in podružnice pa smo se napotili v rudnik. Tam smo si pod vodstvom vodičev podrobneje ogledali del rudnika imenovan Antonijev rov. Po zanimivem ogledu smo se sprehodili do topilnice Hg, kjer so nas podučili o pridelovanju živega srebra iz kamnine. Ob izvirnih predstavitvah in duhovitih vodičih smo se  veliko naučili in prepričani smo, da bomo to znanje lahko uporabili v vsakdanjem življenju.”

(Naja)

 “Izvedeli smo, da so imeli rudarji pred več sto leti zelo težko delo. Zaradi velike količine prahu in živega srebra, ki je med delom prišlo v kri in pljuča, so obolevali za silikozo pljuč ter zastrupitvami s hlapi živega srebra. Veliko jih je tudi umrlo. Proti koncu smo si ogledali muzej topilnice Hg, kjer smo se naučili veliko novega o lastnostih in uporabi živega srebra.”

(Filip in Tadej)

Related Images:

(Skupno 282 obiskov, današnjih obiskov 1)