Ivo Lah, rojen leta 1896 v Štrukljevi vasi, spada med najuspešnejše slovenske matematike. Že kot fantič je verjel predvsem v številke, s katerimi se je nadvse rad igral. Bil je vzoren učenec in študent, maturiral je z odliko. Govoril je šest tujih jezikov, v domačem in tujem tisku je objavil 119 del, predvsem iz demografske statistike in zavarovalne matematike.

Ivo Lah je najbolj znan po Lahovih številih.

23. marca je minilo 40 let od njegove smrti in ob tej priložnosti so učenci Osnovne šole Notranjski odred Cerknica z obema podružnicama »11. maj« Grahovo in Maksim Gaspari Begunje pod vodstvom učiteljice matematike in fizike Mire Širaj, 20. marca pripravili prireditev v Knjižnici Jožeta Udoviča. Prireditev je potekala v dveh delih. V prvem delu je bilo z video predstavitvijo predstavljeno njegovo življenje in delo. Predstavili so njegovo rojstno vas, šolanje in službovanje, njegova najpomembnejša dela ter Lahova števila in aktuarstvo. V drugem delu so bili trije gostje: pranečak Iva Laha, Toni Lah, je povedal nekaj zanimivosti iz njegovega življenja, dr. Tomaž Pisanski, profesor matematike na univerzah na Primorskem in v Ljubljani je predstavil njegovo delo, dr. Dejan Širaj, matematik, zaposlen kot aktuar na Zavarovalnici Triglav pa je predstavil aktuarstvo in Lahovo delo na tem področju.

Učenci so med šolskim letom računali, se igrali matematične igre in ustvarjali slike z različnimi tehnikami na temo Ivo Lah. Na razstavi lahko vidimo nekaj njihovih izvirnih izdelkov. Ogledamo si lahko tudi  njegovo nalivno pero, ravnilo, spričevali, kopijo potnega lista ter indeks predavanj. Ivo Lah in njegovi svetovno znani dosežki so bili dolga leta pri nas premalo poznani. Razstavo si lahko ogledate do 30. marca 2019, v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica. 

V četrtek, 21. marca, so vsi učenci matične šole, v prostorih šolske jedilnice, s pomočjo video predstavitve na zanimiv in poučen način spoznali življenje in delo Iva Laha. Predstavitev je vodil Dominik Križ. Vsak učenec je dobil tudi zgibanko o Ivu Lahu, ki smo jo pripravili skupaj z učenci.

 

Mira Širaj

(prenesi ->>)    IVO LAH – PREDSTAVITEV    (<<- prenesi)

no images were found

 

 

Related Images:

(Skupno 418 obiskov, današnjih obiskov 1)