Problematika, povezana z invalidnostjo, temeljnimi pravicami invalidov in vključenostjo invalidov v družbo, je še danes aktualna. Leta 1992 so Združeni narodi v namen ozaveščanja družbe o tej problematiki razglasili 3. december za svetovni dan invalidov in oseb s posebnimi potrebami. Osebe s posebnimi potrebami so tisti, ki odstopajo od pričakovanih značilnosti in zmožnosti, definiranih v določenem okolju, ter potrebujejo dodatno pomoč. V Sloveniji z invalidnostjo živi 170.000 ljudi, kar je 8,5 % prebivalstva v državi.

Leta 2006 je bila sprejeta Konvencija o pravicah invalidov. Slovenija jo je podpisala leta 2007. Nujno je, da se zavedamo, da je invalidna oseba in oseba s posebnimi potrebami nekdo, ki je enakopraven člen naše družbe. Pravica njihovega vključevanja v družbo je temelj demokracije in aktivnega državljanstva.

Tjaša Torul

SREČANJE Z DRUŠTVOM PARAPLEGIKOV LJUBLJANSKE REGIJE

V četrtek, 24. 11. 2022, so nas obiskali člani Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, s katerimi smo se srečali učenci 6. razredov. Srečanje je bilo razdeljeno na dva dela.

Najprej smo bili razdeljeni v manjše skupine in po postajah smo lahko izkusili življenje paraplegikov. Na prvi postaji smo se podali na poligon z invalidskim vozičkom (po klančini navzgor, nato čez oviro v sobo, čez še eno oviro in po klančini nazaj). Na drugi postaji smo iz vozička metali na koš in doživeli, kako igrajo invalidi košarko. Pri tretji postaji smo se nekaj naučili o slikanju paraplegikov z usti. Na četrti postaji smo se preizkusili v namiznem tenisu. Po končanem preizkusu smo člane društva vprašali nekaj vprašanj:

1. S kakšnimi ovirami se srečujete v vsakdanjem življenju?

– Stopnice, pločniki, luknje. Ljubljana je za invalide zelo prijazno mesto.

2.Kakšno prilagojeno opremo uporabljate doma?

– Skuter, bergle, voziček. Škoda,  da nimamo kril.

3. Kolikšna je vrednost invalidskega vozička?

– Okoli 6500 evrov.

4. Ali vozite avto? Kakšne prilagoditven ima?

– Da. Avto je avtomatik ter ima ročko za gas in zavoro.

5. Ali so parkirna mesta za invalide velikokrat zasedena z avtomobili brez dovoljenja za to parkirno mesto?

– Po navadi v nakupovalnih centrih.

6. S kakšnimi fizičnimi ovirami se srečujete na naši šoli?

– Dobro prilagojena šola, ni hudega.

7. Kakšne hobije imate?

– Namizni tenis, ribolov, kolesarjenje, šah in plavanje.

V drugem delu srečanja smo poslušali kratko predstavitev. Povedali so nam nekaj o delovanju njihovega društva, o poškodbi hrbtenjače, do katere najpogosteje pride pri prometnih nesrečah. Povedali so nam tudi svoje osebne zgodbe in razložili razliko nad paraplegiki in tetraplegiki.

PARAPLEGIKI: Imajo funkcionalni vsaj dve okončini in imajo poškodbo hrbtenjače.

TETRAPLEGIKI: Imajo poškodbo v vratnem delu in poškodovane vse štiri ude.

Člani društva so nam na zanimiv način odprli oči in se nas posebno dotaknili s svojimi osebnimi zgodbami in mero poguma, ki so ga zbrali, da lahko živijo kvalitetno življenje. Njihovo sporočilo se je glasilo: Pazite nase! Če se vam kaj zgodi, pojdite dalje, življene se s poškodbo ne konča!

Zala, Noa, Voranc, Vid (6.a)

Related Images:

(Skupno 283 obiskov, današnjih obiskov 1)