Svetovni dan hrane smo letos obeleževali v nedeljo, 16. oktobra. Ob tem je Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo izpostavila nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost s sloganom »Nihče naj ne ostane lačen«.

Delež lačnega in podhranjenega svetovnega prebivalstva narašča, zato je potrebno iskati ustrezne rešitve ter zgraditi trajnostni svet, v katerem ima vsakdo in povsod dostop do energijsko in hranilno primerne hrane. Danes se proizvede dovolj hrane, da se nahranijo vsi na planetu. Težava pa je dostop in razpoložljivost hrane.

 »Nikogar ne puščamo ob strani: boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje« pa je tema, ki jo je za letošnji svetovni dan hrane izbrala Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo in se tako osredotočila na prehod na trajnostne prehranske sisteme.

V času draginje je spodbujanje potrošnikov, da posegajo po lokalni hrani, postalo še bolj pomembno. Ta je sveža, dozorela, praviloma boljše kakovosti, z več vsebnosti hranilnih vrednosti in je tradicionalnega, domačega okusa.

V času draginje se moramo potrošniki vedno bolj zavedati prevelike količine odpadne in zavržene hrane, ki po nepotrebnem obremenjuje omejene naravne vire in okolje. Zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane prinašata tudi pozitivni gospodarski učinek. Zmanjšanje količine odpadne hrane je z etičnega, ekološkega, socialnega in gospodarskega vidika izziv za vsakega izmed nas. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje, OE Ljubljana in OE Novo mesto je pripravil video prispevek, v katerem izpostavljajo 3 ključna sporočila, ki lahko pripomorejo k bolj ekonomičnemu in uravnoteženemu prehranjevanju. Posnetek je dostopen na spodnji povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=Oav8t1qJsJg

 

Related Images:

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)