ERASMUS +

Malaga – Emotional Education

V avgustu sva se dve Manci v okviru projekta Erasmus+ odpravili na jug Španije, v Malago, kjer sva se udeležili izobraževanja na temo čustev. Zanimiva predavateljica psihologije, Neus Gonzales, je učiteljem iz Francije, Češke, Madžarske in Slovenije na interaktiven in delavniški način predstavila veščine, ki so ključnega pomena za poslanstvo učitelja. Mednje sodijo aktivno poslušanje, čustvena inteligenca, empatija ter pozitivni pristop do drugih in sebe. Poleg tehnik za spodbujanje motivacije in učinkovitega učenja, smo v teoriji in praksi preizkusili tehnike vodenja skupine, povezovanja in vključevanja učencev v učni proces. Poseben poudarek je bil na čustvih in njihovem prepoznavanju, ustreznem izražanju in vplivu na učenje, kreativnost, odnose ter premagovanje ovir v vsakdanjem življenju. Predavateljica je z navdušenjem predstavila tudi pomen pozitivne psihologije in možnosti uvajanja nekaterih elementov v naše delo z učenci. Tečajniki smo imeli priložnost odkrivati svoja močna področja, se jih učili prepoznavati in spodbujati tudi pri drugih udeležencih.

Učitelji smo primerjali različne izobraževalne sisteme in ovire, s katerimi se srečujemo pri svojem delu. Veliko je bilo priložnosti za diskusije o konkretnih dilemah, tako da smo si izmenjali kar nekaj primerov dobrih praks. Tovrstna srečanja in konstruktivni pogovori nam dajo nov zagon, energijo in ideje za kreativno delo z učenci in tudi starši.

V popoldanskem času  smo spoznavali Malago, turistične znamenitosti tega starega mesta in se podrobneje seznanili z njegovo zgodovino. Na sprehodu skozi mestni park, ki ima vlogo botaničnega vrta, sva se čudili razsežnostim eksotičnih rastlinski vrst. Nekatera njihova drevesa pri nas krasijo okenske police v majhnih cvetličnih lončkih. Obiskali smo tudi s čustvi nabito predstavo flamenka, uživali v izvrstni kulinariki, privoščili pa smo si tudi čas za plažo, saj je bil skok v morje edina osvežitev v res visokih temperaturah. Poleg Malage smo si ogledali Granado in slavno trdnjavo Alhambra, nazadnje pa med obiskom Gibraltarja iz enega kraljestva skočili v drugo.

 

Manca Farkaš in Manca Gorup

Related Images:

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)