V tednu od 11. 11. 2024 do 15. 11. 2024 smo prvič obeleževali teden slovenske hrane. Z njim želimo spodbuditi uživanje slovenskih živil in zdrav način prehranjevanja. Na jedilnik smo uvrstili jedi, ki so značilne za naše kraje, poleg tega pa smo na matični šoli medse povabili dobavitelje lokalnih živil in čebelarje. Gospa Nataša Banovič iz Kmetije Žgajnar se je s tretješolci pogovarjala o delu na kmetiji. Skupaj so si pogledali, kakšne so oznake na embalaži ekoloških živil. Eneja Debevec iz podjetja Loa d. o. o. je prvošolcem predstavila različne sorte jabolk, Gregor Kebe pa je četrtošolcem predstavil pridelavo krompirja na svoji kmetiji.
V jutranjem varstvu so učenci izdelali plakat, v podaljšanem bivanju pa so oblikovali stojnico s svojimi izdelki. Pri pouku gospodinjstva so učenci 6. razreda izdelali maslo in spekli kruh ter na plakat poleg fotografij dodali tudi postopek izdelave teh izdelkov.
Kot osrednji dogodek tedna slovenske hrane smo v petek, 15. 11. 2024, pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan je bil “Moj naj zajtrk!”. Po uvodnem govoru smo zapeli pesem Čebelar. Zajtrk, ki je sledil, nas je spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, bolj sveža in okusnejša, torej kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč. Med nas so prišli tudi čebelarji Čebelarskega društva Cerknica. Čebelarja Peter Vičič in Helena Škrlj sta petošolcem predstavila bližnji čebelnjak, drugošolci pa so predstavitvi čebelarjev Matije Mišiča in Janeza Dragoliča z zanimanjem prisluhnili kar v šoli.
Trudimo se, da učencem ponudimo čim bolj kvalitetno prehrano. Zato sodelujemo z dobavitelji, ki nam dostavljajo živila iz našega okolja. Zahvaljujem se vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli, da je bil teden zanimiv in vsebinsko bogat.
Mojca Dovjak, organizatorka šolske prehrane