Letošnje leto je za našo podružnično osnovno šolo Maksim Gasparij v Begunjah pri Cerknici prav nekaj posebnega. Ob razglasitvi  Gasparijevega leta še bolj aktivno, kot po navadi, sodelujemo z lokalno skupnostjo in obeležujemo spomin na našega svetovno znanega slikarja.

Prav na pustni torek so nas z obiskom počastili Sevski potecini v spremstvu gospoda Roberta Kužnika, ki je o našem domoljubnem slikarju pred kratkim izdal tudi obsežno knjigo.
Sevski potecini so nastali po tradicionalnih pustnih maskah, ki jih je v svojih delih o pustnih šegah upodabljal Maksim Gasparij.

Kot se za pust spodobi, so v pustnem dopoldnevu naše šolsko igrišče preplavile številne izvirne maškare. Nestrpno smo čakali, da v daljavi zaslišimo zvonce, ki naznanjajo prihod potecinov. Prihiteli so izza ovinka v spremstvu zvoka kravjih zvoncev, nekateri oviti v kožuhe, s kozlovskim rogovjem na glavi in ježevko v roki. Spet drugi so imeli na obrazu rdečo masko na obrazu držeč gorjačo.
Vsem potecinom, tudi tistim z luskami po telesu in tistim v preprostih delovnih oblačilih pa je skupna ena želja – da bi čim prej pregnali zimo.

Učenci so z navdušenjem sprejeli potecine in spremljali njihov »ples« odganjanja zime. Prav nič se jih niso bali, temveč so z njimi tudi zaplesali.
Potecini pa so nam v dar podarili smrekovo vejico z mačicami, kot simbol oživljanja narave.

Po odhodu potecinov, ki so se odpravili preganjat zimo še drugam, pa so otroci z veseljem prisluhnili tudi gospodu Kužniku, ki nam je na kratko predstavil posamezne maske v povorki potecinov in se nam s posebnim spominskim darilom zahvalil za sodelovanje.

Pustno rajanje smo nadaljevali z našo pustno povorko po Begunjah, zaključili pa smo ga s pravim pustnim plesom v šolski telovadnici.

Related Images:

(Skupno 301 obiskov, današnjih obiskov 1)