Konec julija sem v okviru projekta Erasmus + obiskala glavno mesto Finske – Helsinke, kjer sem se udeležila sedemdnevnega izobraževanja z naslovom Zdrav duh v zdravem telesu, ki ga je organizirala institucija EduBorealis Oy LTD.
Tečaj je bil namenjen spoznavanju finskega izobraževalnega sistema, pregleda nad sodobnimi finskimi pedagoškimi pristopi k učenju, učenju tehnik za spodbujanje dobrega počutja, raziskovanju različnih načinov lajšanja stresa ter kako te metode izvajati v razredu. Spoznavali smo učenje novih metod poučevanja na ne stresen način (npr. dramska pedagogika), študij pozitivne pedagogike in čuječnosti, pridobili smo praktične izkušnje pri timskem delu in pogovoru ter izmenjali ideje z drugimi udeleženci tečaja in finskimi predavatelji. Udeleženke tečaja so bile iz Italije, Nemčije, Češke, Irske, Španije in Slovenije. Med seboj smo primerjale različne izobraževalne sisteme in se veliko družile v prostem času.
Obvladovanje stresa je pomembna veščina. Delovno življenje in pritiski študija so lahko zelo zahtevni, zato se je koristno naučiti načinov obvladovanja stresa, da ostanemo osredotočeni ter se počutimo sproščeni in zdravi. Na tem tečaju smo se osredotočili na dobro počutje. Finski predavatelji so nam predstavili enostavne metode za lajšanje stresa v vsakdanjem življenju, najboljše prakse za uvajanje otrok in najstnikov v različne tehnike meditacije in kako preprečiti stres v življenju.
Preizkusili smo različne aktivnosti na prostem za spodbujanje dobrega počutja (npr. finski gozd je najboljše mesto za sprostitev in počitek, obisk savne in kopanje v jezeru).
Tečaj mi je bil zelo zanimiv in uporaben. Pridobljeno znanje bom poizkušala uporabiti v vsakdanjem življenju.

Sabina Kebe

Related Images:

(Skupno 223 obiskov, današnjih obiskov 1)