Osnovnošolci iz cele Slovenije so se 11. aprila 2022, zbrali na 32. šolskem parlamentu, ki je potekal v Državnem zboru v Ljubljani. Zasedanja se je udeležilo 111 parlamentarcev iz 19 slovenskih regij. Predstavniki Notranjsko-kraške regije so bili učenci iz treh osnovnih šol, in sicer parlamentarca Nikolina Rosić, Matej Dobravec ter novinar Tibor Jus iz Osnovne šole Notranjski odred Cerknica ter parlamentarca Jakob Jurca Sinkovič in Sabina Volk iz Osnovne šole 8 Talcev Logatec, iz Osnovne šole Antona Martina Slomška iz Vrhnike pa je bila parlamentarka Neža Primc.

Na začetku zasedanja je v dvorani Državnega zbora potekala predstavitev dnevnega reda. Zbrane sta najprej nagovorila predsednik Državnega zbora, Igor Zorčič in predsednica Zveze prijateljev mladine, Darja Groznik. Glavni cilji letošnjega parlamenta so bili medšolsko povezovanje, ozaveščanje o dolžnostih in željah učencev ter njihovi poklicni prihodnosti.

Po predstavitvi dnevnega reda je sledilo razvrščanje v skupine. Vsaki skupini je bila dodeljena ena izmed tem:

  • POTI DO MOJEGA POKLICA
  • SLOVENIJA, EVROPA, SVET
  • VPLIV COVIDA-19 NA IZBIRO POKICA
  • POKLICI SEDANJOSTI IN PRIHODNOSTI
  • MOJ POKLIC

Vsak parlamentarec je med razpravo razložil svoje mnenje in predstaviti rešitve na zastavljene probleme. Na koncu je bil znotraj skupine izbran predstavnik, ki je zbrane ideje predstavil na končnem zasedanju.

Parlamentarci so prišli do zaključka, da bi se moralo mlade bolj ozaveščati o izbiri poklica, jih o tem bolj izobraziti, ponuditi izkušnjo iz prve roke. Izrazili so tudi željo po spremembi učnega načrta, saj si veliko mladih želi več splošnega znanja podanega v šoli. Šolanje in iskanje dela v tujini predstavlja zelo široko izbiro in kvaliteto študija, a lahko predstavlja velik finančni problem. Prav tako je na kvaliteto izobrazbe zelo vplival covid-19, saj je učni uspeh osnovnošolcev zelo padel.

Naloga parlamentarcev je bila tudi, da izberejo temo naslednjega šolskega parlamenta. Med temami VOJNA IN MIR, ZDRAVA HRANA, DUŠEVNO ZDRAVJE MLADIH in POPOLNO ŠOLANJE so kot zmagovalno temo izglasovali DUŠEVNO ZDRAVJE MLADIH. 

 

Cerknica, 24. 4. 2022

                                                                 novinar Tibor Jus, 9. c

Related Images:

(Skupno 218 obiskov, današnjih obiskov 1)