Tudi na podružnični osnovni šoli Maksim Gaspari Begunje smo se v letošnjem šolskem letu priključili projektu Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki poteka pod geslom »Slovenija učeča se dežela«. Projekt TVU je najvidnejša promocijska kampanja na področju učenja in izobraževanja v Sloveniji. Namen tega je opozoriti slovensko javnost na pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema.

Aktivnosti so na naši šoli potekale od 11.5. 2018 do 29. 5. 2018. Namenjene so bile učencem, strokovnim delavcem, staršem, starim staršem ter zunanjim obiskovalcem.

V petek, 11. 5. 2018,  smo se v okviru podaljšanega bivanja odpravili na bližnji hrib Cemarovnik. Ob športnem udejstvovanju smo opazovali naravo, se naužili svežega zraka ter poklepetali z drugimi soudeleženci. S seboj smo vzeli tudi rokavice in vrečke, da bi med potjo pobrali morebitne odpadke, vendar se je izkazalo, da dobro skrbimo za našo okolico, saj odpadkov nismo našli.

Pohoda so se udeležili učenci od 1. – 5. razreda, učiteljice ter starši.

V torek, 15. 5. 2018, smo imeli delavnico Med seboj si lahko pomagamo.  Obiskali so nas predstavniki Rdečega križa. Prikazali so nam osnove prve pomoči, oskrbo lažjih poškodb ter kako si lahko med seboj pomagamo v različnih situacijah. Delavnice so se udeležili učenci od 1. – 5. razreda ter učiteljice.

V sredo, 16. 5. 2018, smo iz papirja ter odpadnega materiala izdelovali različne cvetlice in živali. Z izdelki smo popestrili notranjost šole ter tako “oživeli” šolske hodnike.  Delavnice so se udeležili učenci od 1. – 5. razreda.

Učenci in učiteljice smo se od 14. – 18. 5. 2018  v okviru aktivnosti Začnimo dan z glasbo in plesom vsako jutro pred poukom zbrali v šolski telovadnici ter se 10 minut gibali na različne zvrsti glasbe. Z lastno aktivnostjo in ustvarjalnostjo smo šolski dan začeli malce drugače, saj je telesno izražanje prav tako pomembno kot besedno.

V soboto, 19. 5. 2018, so se zunanji obiskovalci lahko preizkusili v nalogah za športno vzgojni karton, ki jih vsako leto na osnovnih šolah opravljamo v mesecu aprilu ter rezultate beležimo v športno vzgojni karton. Preizkusili se so v premagovanju ovir nazaj, dotikanju plošče z roko, skoku v daljino, vesi v zgibi, predklonu na klopici ter dvigu trupa .

V torek, 22. 5. 2018, smo medse povabili starejše krajane (babice, dedke, upokojenke …) ter si popoldan popestrili s petjem in plesom. Naučili smo se nekaj ljudskih plesov ter se spomnili, kako so ljudje živeli in se zabavali nekoč.

Od 14. 5. – 25. 5. 2018 so učenci od 2. – 5. razreda skozi njegova dela podrobneje spoznavali domačina ilustratorja, pisatelja in striparja Marjana Mančka. Preizkusili so se v ilustriranju in pisanju stripov. Izbrali smo najboljši strip.

V torek, 29. 5. 2018, so se učenci od 2. – 5. razreda preizkusili v kvizu MINI SIVE CELICE ter poglabljali in razširjali svoje znanje. Odgovarjali so na vprašanja o naravi, živalih, rastlinah, mestih, državah…

V petek, 25. 5. 2018, smo si učenci in učiteljice ogledali film Čudo, ki pripoveduje zgodbo dečka po imenu Auggie Pullman, ki se je rodil s pohabljenim obrazom. Njegova prirejena hiba mu je onemogočala, da bi hodil v šolo s svojimi vrstniki … Vse do petega razreda, ko ga starši vpišejo na zasebno šolo. Gledalci smo dobili vpogled v Auggijevo življenje in njegovo doživljanje sveta. Eno izmed glavnih sporočil zgodbe je, da v življenju nobena ovira ni nepremostljiva. Poleg tega film govori tudi o tem, kako pomembno je, da se zavzamemo za stvari, v katere verjamemo, in da zberemo pogum, da naredimo, kar je prav za nas. Skozi celotno zgodbo teče rdeča nit, ki gledalce poziva k prijaznosti.

Vzporedno z drugimi aktivnostmi smo v daljšem obdobju posebno skrb namenili spoštovanju ter osnovnim vljudnostnim izrazom kot so dobro jutro, dober dan, nasvidenje, pozdravljeni, hvala, prosim, oprostite…. ter bralni pismenosti. Starejši učenci so glasno brali kratke zgodbe ali pravljice mlajšim ter jih tako dodatno motivirali za branje tako v maternem jeziku kot v angleščini.

Zahvaljujem se vsem, ki so mi kakorkoli pomagali pri organizaciji in izvedbi dejavnosti.  Odzivi udeležencev so bili zelo pozitivni.

 Vodja TVU-ja na podružnici Maksim Gaspari Begunje

Desi Maksić

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)